Testování běžeckých bot Hoka One One Carbon X 3

Délka čtení: 2 min | Autor: Dava

Vítám Vás u recenze těchto karbonek.

Než začnu popisovat mé dojmy z naběhaných kilometrů o těchto botkách, tak zcela otevřeně říkám, že tato recenze bude opravdu upřímná. Jsem vděčný za možnost otestovat běžecké boty Hoka One One Carbon X 3, které jak už jejich název modelu vypovídá mají v sobě implementovanou desku z uhlíkových vláken CARBON FIBRE PLATE, která má přenášet energii z došlapu do odrazu a měli byste běhat rychleji, efektivněji a s menší únavou. Je tomu skutečně tak? Pojďme tedy na to!

Bota mě na první dojem moc mile překvapila. Je opravdu lehounká, na což jsme vlastně u bot značky Hoka One One zvyklí. U mé zvolené velikosti (US 10,5) váží nějakých 280 g. Můžete v nich dát třeba intervalový trénink, ale určitě se budou hodit na nějaký závod ať už v podobě půlmaratonu, či něčeho delšího. Já je teď o víkendu třeba využil, když jsem nestíhal do práce.

Nicméně po prvním obutí jsem byl trochu zklamán. Nazouvání bot je skvělé, ale zpracování svršku a integrovaný jazyk jsem očekával lepší, použitý materiál je takový tuhý a moc se nepřizpůsobí noze a při zvoleném nadměrku se mi prostě vždy nějak zkrabatí. Tenhle model je již třetí generací Hoka One One Carbon X a oproti jejímu předchůdci již nemá jazyk, jako většina současných běžeckých novinek na trhu, což třeba mně moc nevyhovuje a může to být i důvodem, že při stahováni tkaniček s tím přebytečným svrškem prostě bojuji.

Co mě ale rozhodně baví na této botě je speciálně upravená geometrie a technologie – META-ROCKER, která Vás ve spolupráci s karbonovým plátem krásně přenese kupředu. Na co ale nejsem zvyklý, že karbonová deska je umístěna téměř ve spodu podrážky a ne jako u většiny bot více v mezipodešvi.

Na to, že se o tlumení v mezipodešvi stará PROFLY™ , který u mého oblíbeného modelu MACH funguje naprosto úžasně a té botě se nedá snad nic vytknout, tak u karbonek to prostě není dobře slazeno. Za mě tu tedy platí pravidlo, které vyřkl náš slavný atlet a čtyřnásobný olympijský vítěz ve vytrvalostním běhu Emil Zátopek, že když nemůžeš, tak přidej!

Takže pokud z té boty chcete fakt vytáhnout maximum, tak do toho prostě musíte šlápnout a bota Vám to vrátí. Když budete držet tempo pod cca 4:35 min/km, tak uvidíte výsledky, jakmile zpomalíte bota s karbonem nebude dobře pracovat a dá Vám to pořádně sežrat.

Suma sumárum, když nezpomalíš, tak Hoka One One Carbon X3 výsledek ukáže. Přeji všem hodně naběhaných kilometrů!

Hodnocení: 8 / 10

TIP: jsou skvělé na rychlý běh, ale nedoporučuji je na pomalejší tempo.

(+) prodyšný svršek

(+) patní límec pro snadné nazouvání a uzamknutí Achillovy paty

(+) váha

(+) cena v porovnání s konkurencí s karbonovými botami, mnoho karbonových bot se za nižší cenu sehnat nedá

(-) pletený svršek s integrovaným jazykem (osobní preference původního jazyka) 

hoka-one-one-carbon-x-3-AD-sport
hoka-one-one-carbon-x-3-AD-sport-1
hoka-one-one-carbon-x-3-AD-sport-2