Drop běžeckých bot

Proč je drop důležitý?

Délka čtení: 2 | Autor: Václav

Co je drop běžeckých bot a proč by vás měl zajímat?

 

Při výběru správných běžeckých bot se často přehlíží klíčový prvek, kterým je "drop" běžeckých bot.

Ale co vlastně drop je a proč by vás měl zajímat? Základy tohoto důležitého prvku vám nyní přiblížíme.

Co je drop běžeckých bot?

 

Drop běžeckých bot je rozdíl výšky mezi patou a špičkou boty. Jednoduše řečeno, je to výška, o jakou je pata boty vyšší než špička. Tento parametr je měřen v milimetrech a je obvykle uveden v popisu bot. Rozsah dropu se pohybuje od 0 mm (tzv. nulový drop) až po 12 mm a více. Nulový drop znamená, že pata a špička boty jsou na stejné úrovni..

Proč je drop důležitý?

 

Drop běžeckých bot má významný vliv na způsob, jakým vaše tělo reaguje na běh a jak se přenáší nárazy při dopadu nohy na zem. Správný výběr dropu může mít klíčový dopad na vaši techniku běhu, pohodlí a prevenci zranění. Zde jsou hlavní důvody, proč byste měli věnovat pozornost dropu:

  • Technika běhu: Nižší drop, jako je například nulový nebo minimální drop, podporuje přirozenější techniku běhu a snižuje rázovou sílu a tlak na klouby.
  • Přístup k běhu: Vyšší drop je vhodný pro běžce, kteří preferují došlap na patu, zatímco nižší drop podporuje došlap na přední část nohy.
  • Pohodlí a prevence zranění: Správný drop může pomoci snížit riziko zranění a zajistit pohodlnější běh, zohledňující individuální potřeby a zdravotní stav.

Jaké je škálování dropu?

 

Variace v dropu běžeckých bot mají výrazný dopad na výběr ideálního páru bot pro každého běžce. Následuje stručný přehled nejčastěji používaných dropů:

  • Nulový drop (0 mm): Boty s nulovým dropem mají patu a špičku na stejné úrovni. Jsou ideální pro běžce preferující dopad na přední část nohy a disponující silnou technikou běhu. Tato volba může snížit tlak na patu. Typickým příkladem jsou boty s barefootovým střihem od značky Altra nebo některé modely od Inov-8.
  • Minimální drop (1-4 mm): Boty s minimálním dropem nabízejí střední cestu mezi tradičními běžeckými botami a těmi s nulovým dropem. Jsou vhodné pro běžce, kteří postupně přecházejí k nižšímu dropu.
  • Střední drop (5-8 mm): Boty se středním dropem jsou nejběžnější a často nejpřijatelnější volbou pro většinu běžců. Jsou vhodné pro různorodé tréninky na různých površích.
  • Vysoký drop (9 mm a více): Boty s vysokým dropem jsou vhodné pro běžce, kteří často došlapují na patu. Tento typ dropu se často nachází v botách s vysokou úrovní tlumení, které účinně tlumí nárazy při došlapu paty.

Jak si tedy vybrat správný drop?

 

Neexistuje univerzální "nejlepší" drop, protože volba závisí na individuálních potřebách, technice běhu a preferencích. Pokud začínáte, doporučuje se začít s botami se středním dropem a postupně zkoušet různé varianty podle vlastních zkušeností a potřeb.

Závěrem je důležité konzultovat s odborníkem na běh nebo si vyzkoušet různé modely běžeckých bot s různými dropy, abyste našli ideální volbu pro vaše běžecké potřeby.