Správné nafouknutí míče
Správným nafouknutím míče, za pomocí příslušné pumpičky nebo kompresoru, prodloužíte jeho životnost a také ustálíte jeho vlastnosti a chování při používání.
K nafoukání míče vždy užíváme speciální jehlu potřenou olejem, který předejde poškození duše a ventilku. Regenerační olej stačí jemně kápnout na jehlu nebo do čistého ventilku.
Důležité je nezasouvat jehlu velkou silou a nepoužívat jehlu zdeformovanou.
Při foukání sportovních míčů a pomůcek je potřeba znát na jaký maximální tlak je lze nafoukat. Po překročení mezního tlaku hrozí porušení a znehodnocení míče či pomůcky.
Hodnota tlaku podle druhu míče
Hodnotu tlaku míče určuje výrobce pro daný typ míče a výrobce. Maximální tlak je přímo na míči nebo na příbalovém letáku.
Fotbalový míč
Maximální tlak 0,8 - 1 bar (11 - 14 psi).
Míč na volejbal
Maximální tlak 0,3 bar.
Poté, co míč nahustíte pod tímto tlakem, nechte jej 12 až 24 hodin tvarovat. Na řadu přichází další fáze a tou je dohuštění. Opět se to liší podle druhu sportovního míče. Správně nafouknutý míč dosáhne požadované kulatosti, prodlouží se jeho životnost a budou se šetřit švy.
Míč vždy skladujte v místnosti o teplotě nad 15°C , což platí hlavně v zimním období.